BelOrta
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
BelOrta
De Raden van Bestuur van BelOrta en BFV hebben de gesprekken over de aangekondigde integratie afgerond en bezegeld in een juridisch akkoord. Tegen medio 2023 zal de Belgische mededingingsautoriteit naar verwachting haar finale goedkeuring geven, om tegen 1 juli 2023 tot een volledige operationele integratie te komen.
Na de goedkeuring van een intentieverklaring in het begin van vorig jaar werd er in de loop van 2022 verder gewerkt om uiteindelijk over te gaan tot de ondertekening van een juridisch akkoord. Concreet zullen de activiteiten samengebracht worden onder BelOrta, met behoud van en respect voor de uitgebouwde activiteiten van BFV in de belangrijkste productieregio’s en marktsegmenten. “In de loop van februari zullen er voor de betrokken telers en vennoten infovergaderingen en contactmomenten georganiseerd worden, om uit te leggen hoe zij kunnen aansluiten bij BelOrta met garantie op het behoud en terugbetaling van het in BFV opgebouwde vennotenkapitaal alsook over de commerciële ambities en uitgebreide dienstverlening waarop zij voortaan kunnen rekenen”, klinkt het in een persbericht. Het akkoord zal naar schatting midden 2023 goedgekeurd worden door de bevoegde mededingingsautoriteiten, om vervolgens uiterlijk 1 juli 2023 volledig operationeel van start te kunnen gaan. Alle medewerkers van BFV en haar dochterondernemingen zullen bovendien aan de slag kunnen blijven binnen de geïntegreerde coöperatie.
"BelOrta en BFV nemen als coöperaties, in deze economisch turbulente tijden, hiermee hun verantwoordelijkheid en zullen via deze krachtenbundeling zich dagdagelijks nog beter kunnen inzetten ten dienste van hun leden fruittelers", reageren Ludo Lousbergh, voorzitter van BFV, en Dirk Bertels, voorzitter bij BelOrta. "De integratie zal daarenboven via een verhoogd serviceniveau ook al onze klanten ten goede komen.” Philippe Appeltans, directeur bij BelOrta, en Marc Grauwels, algemeen directeur bij BFV, vullen verder aan: ”Hiermee verstevigen we onze positie als de toonaangevende aanbieder van lokaal en duurzaam geteeld fruit en groenten. Dit zowel voor de binnenlandse markt als voor meer dan 70 exportmarkten wereldwijd. Na de integratie durven we samen met onze 1.300 actieve telers positief vooruitkijken.”
De coöperatie BelOrta, dat operationele vestigingen heeft in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik, verenigt ruim 900 lokale groente- en fruittelers en biedt een assortiment van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten. In 2022 realiseerde het bedrijf een record productomzet van 507 miljoen euro. De coöperatie Belgische Fruitveiling, die gevestigd is in Sint-Truiden, Glabbeek, Zoutleeuw en Vrasene, is goed voor ruim 430 lokale fruittelers. Vorig jaar behaalde het bedrijf een productomzet van 90 miljoen euro.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?