Contante betalingen kostten Nederlandse winkeliers in 2020 2,8 keer meer dan betalingen met de kaart, zo blijkt uit een recent onderzoek van Pantela in opdracht van Betaalvereniging Nederland en verschillende retailorganisaties. 

Volgens de studie kostte een elektronische betaling in 2020 gemiddeld 17 cent per transactie, tegenover 49 cent voor een transactie met contant geld. In 2017 kostte dat nog respectievelijk 17 en 29 cent. De kloof, die dus snel groter wordt, is voornamelijk te wijten aan twee factoren. Enerzijds zijn de gemiddelde kosten van transacties met debetkaarten de laatste jaren ongewijzigd gebleven dankzij variabele kosten en een hogere betaalsnelheid als gevolg van de opkomst van het contactloos betalen. Anderzijds toont de studie aan dat steeds minder mensen cash geld gebruiken, wat betekent dat de vaste kosten van banken of vervoerders worden doorgevoerd op een kleiner aantal transacties. Deze trend is al enkele jaren aan de gang, maar is met de gezondheidscrisis nog duidelijker zichtbaar geworden.

Daarnaast had Nederland ook af te rekenen met vele plofkraken. Hierdoor zagen banken zich genoodzaakt om een  groot aantal van hun geldautomaten tijdelijk te sluiten, waardoor ondernemers verder moesten reizen om hun cash geld te storten. Wat op zijn beurt zorgde voor extra kosten. Bovendien stimuleerde het dalende aantal bankfilialen en geldautomaten consumenten ook om minder cash geld te gebruiken. Betaalvereniging Nederland benadrukt dan ook dat er dringend een oplossing gevonden moet worden om de kosten van contant geld voor ondernemers beheersbaar te houden. 

Hoe zit het met België?

In België is het moeilijk om soortgelijke cijfers te verkrijgen. "Jammer genoeg beschikken wij niet over dit soort gegevens, en voor zover wij weten bestaat er in België geen dergelijke studie", antwoordde de FOD Economie op onze vraag. Hetzelfde klonk bij Febelfin en Bancontact/Payconiq. De tarieven (exclusief pakketten) die Worldline aanrekent voor kaarttransacties in België, zoals vermeld op haar website hieronder, kunnen hoogstens enige aanwijzing geven.

©

Worldline

Wel weten dat er in 2021 een recordaantal betalingen met de kaart of met een bankpas werd verricht, zo blijkt uit een recente studie van Bancontact Payconiq Company. In totaal ging het om 1,9 miljard transacties. Wat cash geld betreft, hebben de Belgen vorig jaar iets meer cash opgenomen dan in 2020 (+ 5%). Het eerste jaar van de pandemie kende namelijk een daling van meer dan 30% in het aantal geldafhalingen als gevolg van de twee lockdowns. Febelfin benadrukt ten slotte dat hoewel de Belgische banken de laatste jaren het aantal bankkantoren hebben verminderd om zich aan te passen aan de nieuwe consumptiegewoonten in het digitale tijdperk, België nog steeds over een van de dichtste netwerken van Europa beschikt. In 2020 telde ons land nog 4.232 filialen, of 413 per miljoen inwoners. Dat is veel meer dan in Nederland, waar er 57 filialen per miljoen Nederlanders waren. Hetzelfde geldt voor de geldautomaten: 554 per miljoen inwoners in België (6.411 in totaal) tegen 139 in Nederland.