De circulaire economie draait op volle toeren. Maar net zoals “duurzaamheid” of “ecologisch” riskeert de term een buzzword te worden. Onterecht, zo blijkt, want het implementeren van circulaire principes komt niet alleen de planeet, maar ook je bedrijf ten goede.  

Belangrijke voordelen 

Een belangrijk voordeel van circulair ondernemen is de mogelijkheid om kosten te besparen door hergebruik van materialen en grondstoffen. Je producten een tweede leven geven of gebruikmaken van gerecycleerde materialen verlaagt je afhankelijkheid van primaire grondstoffen, waarvan de kosten en beschikbaarheid vaak fluctueren. Zo houd je jouw kosten stabiel en ben je minder kwetsbaar voor prijsschommelingen op de markt. 

Fod economie
©

Fod economie

Klanten die terugkomen

Circulair ondernemen verankert je relatie met consumenten, die steeds meer milieubewuste consumptiekeuzes maken. Door transparant te zijn over jouw circulaire initiatieven, zoals het inzetten van herbruikbare verpakkingen of terugname van oude producten, bouw je als merk loyaliteit op en onderscheid je je van de concurrentie.  Wie kan inspelen op circulariteit, heeft een streepje voor. 

Efficiëntie ten top 

De vraag is: hoe ga je circulair? Dat kan op heel wat manieren. Je kan: 

  • je afval beter beheren,  

  • kiezen voor hergebruik van je eigen materialen, of  

  • een nieuw businessmodel integreren waarin je jouw producten niet verkoopt maar verhuurt of als dienst verleent.  

Je kan kleine of grote aanpassingen doen die allemaal leiden tot een nobel doel: minder grondstoffen, minder afval en meer kostenefficiëntie. Win-win-win, dus. 

Fod economie
©

Fod economie

Nieuwe kansen 

Door minder afhankelijk te zijn van grondstoffen, versterk je ook je waardeketen. Door bijvoorbeeld een hersteldienst aan te bieden, creëer je een omgekeerde logistiek waarbij klanten op eigen initiatief materialen en grondstoffen terugbrengen. Nadien kan jij, zelf of aan de hand van een partnership, die herwaarderen en opnieuw vermarkten. Belangrijk hierbij is dat je goed onderzoekt hoe elke stap in dat proces in zijn werk gaat. Wie brengt de grondstoffen binnen? Hoe worden ze verwerkt? Is er een markt voor producten met een tweede leven? Een omgekeerde logistiek zit boordevol kansen. 

Weten hoe ver jouw bedrijf of sector staat in de circulaire economie? Neem een kijkje op tijdvoorcirculair.be, een initiatief van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. 

Klik hier!