Plus Interview “De Waalse aardbeien vertegenwoordigen slechts 10% van de Belgische productie”
iStock
iStock
Om de Waalse aardbeienproducenten te verenigen, lanceerde landbouwer Bernard Deconinck van ‘La Ferme de Gentissart’ in Waals-Brabant in 2022 bakjes aardbeien onder de naam ‘Fraises de Wallonie’.
De vzw Groupement des Fraiséristes Wallons telt niet minder dan 144 leden, voornamelijk uit Waals-Brabant en de streek rond Namen, die samen 60 tot 70% van de Waalse productie vertegenwoordigen. De helft van onze leden gebruikt de bakjes met het logo ‘Fraises de Wallonie’. Dit label werd in 2022 gelanceerd om de Waalse aardbeienproductie duidelijker te onderscheiden voor de consument en tegelijk de producenten een eerlijke prijs te bieden. Wij brengen de bakjes op de markt in speciaalzaken, kruidenierswinkels en supermarkten. We hebben ook een minimumprijs vastgesteld naargelang het distributiekanaal, eveneens om de producenten correct te kunnen vergoeden. Om onder het label ‘Fraises de Wallonie’ op de markt te worden gebracht, moeten de aardbeien in volle grond en uiteraard ook in Wallonië zijn geteeld. De voortgebrachte rassen zijn hoofdzakelijk de Joly, Malling, Flair en Lambada. Steeds meer producenten vragen ons om het label ‘Fraises de Wallonie’ te mogen gebruiken, omdat ze hebben begrepen dat deze benaming een kwaliteitsgarantie is.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?