De prijsindex van voedingsgrondstoffen is in juli met 8,6% gedaald. Ze bereikt daarmee het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. Onder meer de hervatting van de graantransporten vanuit Oekraïne heeft een positieve invloed.
Binnenkort vatten retailers en voedingsfabrikanten de jaarlijkse prijsonderhandelingen aan. De historisch hoge inflatie en hoge grondstofprijzen zullen daarbij een cruciale rol spelen, al is er nu voor het eerst sinds maanden hoop op verbetering. Zo is de prijs van granen in juli met 11,8% gezakt en werden ook vlees, zuivel, plantaardige olie en suiker goedkoper. De prijsindex van voedingsgrondstoffen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties daalde in juli daardoor met 8,6%, de grootste daling sinds de index in 2008 in het leven geroepen werd. Plantaardige olie daalde 19,2% in prijs. Ook zonnebloemolie, waarvoor tekorten ontstonden, zakte in prijs. De index staat daarmee lager dan in februari, toen Rusland Oekraïne binnenviel, maar staat wel nog altijd bijna 25% hoger dan in juli vorig jaar. Eén van de belangrijke redenen voor de dalende graanprijs is het feit dat er opnieuw transporten vanuit Oekraïne zijn. Het land bereikte een akkoord met Rusland over de veilige doortocht voor graanschepen. Voor het eerst sinds de inval liep ook een schip een Oekraïense haven binnen om geladen te worden. De hoop groeit dat de voedingslogistiek langzaam maar zeker kan hernemen. Nog een factor die een rol speelde bij de prijsdalingen zijn de goede oogsten op verschillende plekken in de wereld. De daling van de index betekent mogelijk dat voor de inflatie van de voedingsprijzen het ergste voorbij is. Wat de impact is op de prijzen in de supermarkt is afwachten. De prijzen van voedingsmiddelen in de winkel worden slechts gedeeltelijk bepaald door de grondstofprijzen. Onder meer transport- en loonkosten spelen ook een aanzienlijke rol. Tegelijk blijft de economische en geopolitieke situatie onzeker.
Sales & Nego Summit
Op 15 september organiseert Gondola Academy de Sales & Nego Summit, waarin u alles te weten komt over prijsonderhandelingen in moeilijke omstandigheden.