- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Persoonlijk vinden we boterhammen die niet meer kunnen schimmelen, melk die niet meer zuur wordt of wijn die nooit meer in azijn verandert niet bepaald een aantrekkelijk idee. Toch is net dat de claim van een groep wetenschappers van de universiteit van Minnesota. Zij ontdekten vorige week een stof die de ontwikkeling van schadelijke bacterieën op sommige soorten voedsel kan voorkomen. Vooral vlees, vis, eieren en melkproducten kunnen door het in de menselijke ingewanden voorkomende bestanddeel van verrotting worden gered. De ontdekking heeft het potentieel om de afvalberg aanzienlijk te verkleinen en ook voedselhulp voor de derde wereld zou stukken makkelijker kunnen verlopen. De stof luistert naar de naam bisine en is nauw verwant met het al bestaande bestanddeel nisine dat nu al gebruikt wordt om de houdbaarheid van kaas te verhogen. Door deze verwantschap kan de stof al binnen één jaar op de markt komen en hoeft het ook geen farmaceutische tests te doorstaan. De universiteit zou nu al in gesprek zijn met verschillende producenten van voedingsmiddelen. Potentieel heeft de universiteit van Minnesota de heilige graal van de voedingsindustrie in handen, hoewel voedsel zonder vervaldatum enkele interessante ethische vragen zou kunnen oproepen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?