Tijdens een hoorzitting in het parlement werd gisteren gepleit voor het langer ophouden van winkels – tot 22 uur – en het schrappen van de verplichte wekelijkse rustdag. Niet iedereen is voorstander.

De meeste winkels in ons land moeten verplicht sluiten om 20 uur of om 21 uur op een vrijdag. Een verouderde regeling, vinden Open VLD en MR. Zij zijn voor een uitbreiding van de algemene openingsuren tot 22 uur. De Vlaamse liberalen willen ook een afschaffing van de verplichte wekelijkse rustdag. In een moderne economie met e-commerce moet de overheid niet bepalen wanneer een handelaar zijn deuren opendoet, aldus parlementslid Kathleen Verhelst (Open Vld), een van de indieners van een wetsvoorstel. De overheidsbemoeienis holt het begrip ‘zelfstandige’ uit, vindt ze. 

Toch is niet iedereen voorstander. Met name zelfstandigensyndicaat NSZ –vaak een ideologische partner van de liberalen – is niet te vinden voor het voorstel. Volgens de organisatie zou een versoepeling van de openingsuren in de kaart spelen van grote ketens. Zij kunnen zich makkelijker meer openingsuren permitteren, aldus het NSZ. “Langer openblijven kost geld omdat er extra personeel moet gevonden werden, terwijl de kostprijzen in de huidige omstandigheden al heel hoog zijn”, zegt Saskia De Leeuw van NSZ. Bovendien zullen consumenten door latere openingsuren niet méér uitgeven. Ze zullen alleen maar op een andere moment geld spenderen, luidt de redenering. Volgens het NSZ zijn consumenten noch handelaars vragende partij voor latere openingsuren. Het parlement stemt in de komende maanden over het wetsvoorstel.