iStock
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
iStock
Nestlé Waters werd beticht van illegale boringen en misleiding van de consument, door niet-toegelaten behandelingen van zijn mineraalwater. Nu raakte dinsdag bekend dat het een overeenkomst heeft bereikt met de Franse rechtbanken om met een boete van 2 miljoen euro de geschillen te beslechten.
Tegen Nestlé Waters liepen in Frankrijk twee vooronderzoeken door het parket van Épinal. In de eerste zaak werd de dochteronderneming van de Zwitserse voedingsreus ervan verdacht voor de productie van het Contrex- en Vittelwater illegaal 9 boorputten te exploiteren. In de tweede zaak werd de groep beschuldigd van misleiding door het gebruik van niet-toegelaten behandelingen (ultraviolet- en actieve koolfilters ...) om de voedselveiligheid van zijn mineraalwater te garanderen. De twee onderzoeken hebben dinsdag uiteindelijk geleid tot een schikking tussen Nestlé Waters en het parket van Épinal onder de vorm van een ‘gerechtelijk akkoord van algemeen belang’ of CJIP. Volgens de bepalingen van de overeenkomst stemt het bedrijf ermee in om een boete van 2 miljoen euro te betalen. Het verbindt er zich ook toe om de ecologische impact van zijn aanpak te ‘herstellen’ door een ‘herstel- en saneringsplan’, waarmee een investering van 1,1 miljoen euro gemoeid is, en om verschillende milieuverenigingen te vergoeden voor een totaalbedrag van 516 800 euro.
"Dit is de belangrijkste schikking in haar soort op milieugebied die tot nu toe in Frankrijk is ondertekend", aldus de procureur van Épinal, Frédéric Nahon, in een persbericht van AFP. "Er waren geen gevolgen voor de volksgezondheid", benadrukte het parket, dat er ook op wees dat Nestlé Waters de vastgestelde onregelmatigheden beëindigd heeft en in 2023 gestopt is met de ongeoorloofde behandeling. Ter herinnering: Nestlé Waters en andere mineraalwaterproducenten werden er in Frankrijk afgelopen winter van beschuldigd al jaren ontsmettingsbehandelingen op hun flessenwater toe te passen die daar wettelijk verboden zijn. Er was onder meer sprake van dat de Zwitserse reus filtratiesystemen zou gebruiken zoals koolstof- of UV-filters. Die methoden zijn weliswaar toegestaan voor kraanwater, maar volstrekt niet voor bronwater en mineraalwater, dat verondersteld wordt van nature zuiver te zijn. Nestlé werd er ook van verdacht trucs toe te passen om te ontsnappen aan de waakzaamheid van de autoriteiten die bevoegd zijn voor de controles op dat vlak. Daar hield het schandaal echter niet op, want slechts een paar maanden later deed de Franse pers er nog een schepje bovenop door een rapport van het Franse agentschap voor voedselveiligheid bekend te maken over microbiologische verontreiniging (colibacteriën, Escherichia coli ...) en chemische vervuiling (PFAS …) van winningen waarvan Nestlé het water bottelt onder de merknamen Hépar, Vittel, Contrex en Perrier.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?