Het profiel van de doorsnee shoppende Belg is langzaam maar zeker aan het veranderen. 4 op de 10 shoppers die de winkelcentra tegenwoordig over de vloer krijgen, zijn jongeren. Ook het aantal mannelijke shoppers stijgt jaar na jaar. Dat blijkt uit een enquête van Group Hugo Ceusters-SCMS, een onafhankelijke beheerder van shoppingcentra in ons land.
De Belgische shoppingcentra die SCMS-Ceusters beheert, kregen in het eerste kwartaal van 2016 opnieuw meer bezoekers over de vloer, en dat na een lichte daling in 2015 en 2014. Zo klom het aantal bezoekers tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met 1,8% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. “Algemeen genomen zien we dat de terreurdreiging de mensen niet thuis houdt. De Belg blijft naar de winkelcentra trekken, zeker als het iets minder mooi weer is. Ook het feit dat er meer nieuwe winkels en innovatieve winkelconcepten opduiken, heeft een aanzuigeffect," aldus Hans Van Laer, marketing manager bij Group Hugo Ceusters-SCMS.
Jongeren
Opvallend is dat het profiel van de Belgische shopper langzaam maar zeker verandert. Dat blijkt althans uit een enquête van Group Hugo Ceusters-SCMS die 18.333 Belgen in acht shoppingcentra bevroeg. Zo is vier op de tien bezoekers (39,3%) vandaag jonger dan dertig jaar. In 2014 was dat nog 34,8% en in 2013 30,1%. Tegelijk zag de vastgoedbeheerder vorig jaar ook het aantal vijftig- (-1,8%) en zestigplussers (-2,8%) licht afnemen.
“Ondanks de populariteit van e-commerce blijken winkelcentra nog altijd een heel sociale functie te hebben. En zeker bij jongeren, die de shoppingcentra niet enkel als een plaats om te winkelen zien maar er ook iets willen beleven en voor de evenementen komen”, aldus Hans Van Laer.
Meer mannen
Nog opmerkelijk: winkelen wordt steeds minder een exclusief vrouwelijke aangelegenheid. Vorig jaar telden de winkelcentra 3,2% meer shoppende mannen dan in 2014, en zelfs 5% meer dan in 2013. Concreter gesteld: intussen krijgen de winkelcentra al 40% mannen over de vloer. In de binnensteden gaat dat zelfs richting 50%.
Stabiel budget
Gemiddeld spendeerde de Belg vorig jaar 91 euro tijdens een dagje shoppen, nagenoeg gelijk met de voorbije jaren. De top-vijf in die uitgaven bestaat uit kledij (48%t), hobby en vrije tijd (13,5%), verzorging (10%), schoenen en horeca (beide 6%).
Openbaar vervoer
Hoewel de auto het belangrijkste transportmiddel blijft om naar een shoppingcentrum te trekken, winnen openbaar vervoer en de fiets fors terrein. Vorig jaar ging zo liefst 40% met het openbaar vervoer shoppen, of te voet of met de (brom)fiets. In 2013 en 2014 was dat nog 30%. Zo’n 60% nam vorig jaar de wagen om naar het shoppingcenter te gaan, oftewel 6% minder dan in 2014.