- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Bijna de helft (45%) van de groenten en fruit die ‘naar variabel gewicht’ voorverpakt zijn, geven niet het juiste gewicht aan. Dat blijkt uit een analyse van de FOD Economie.
De FOD Economie voerde vorig jaar een controlecampagne uit op hoe correct de gewichtsaanduiding van voorverpakte voedingswaren zijn. Het gaat om “naar variabel gewicht voorverpakt” fruit en groenten, vlees en vleeswaren, vis, zuivelproducten en bereide voedingswaren, die ter plaatse of door vulbedrijven voorverpakt worden. De FOD Economie vergeleek via een steekproef de werkelijke nettohoeveelheid van de individuele verpakkingen met de aangeduide hoeveelheid. 55% van de verpakkingen bleek daarbij het juiste gewicht aan te geven, 45% niet. In totaal werden 605 loten voorverpakte voedingswaren gecontroleerd in 136 vestigingen. “Een lot wordt als niet-conform beschouwd, zodra binnen het lot minstens één verpakking wordt aangetroffen waarvan de werkelijke nettohoeveelheid kleiner is dan de aangeduide hoeveelheid. Die strenge methode heeft de bedoeling om de consument te verzekeren dat hij in realiteit ook de hoeveelheid voorverpakt product ontvangt die hij koopt”, aldus de FOD Economie.
De meeste inbreuken werden aangetroffen bij de kleinere winkels maar dat zijn vaak zeer kleine loten. Daartegenover staat dat de loten van de vulbedrijven, die in verhouding de meeste verpakkingen produceren en een stuk groter zijn, ook beter in orde zijn. Alle ondernemingen waar inbreuken werden vastgesteld, hebben een waarschuwing of een proces-verbaal met transactievoorstel ontvangen, of kregen een doorverwijzing naar het parket van de procureur des Konings, en zullen worden opgevolgd door een hercontrole. Dankzij dergelijke controles zorgt de FOD Economie ervoor dat de consumenten kunnen vertrouwen op de metingen in het economisch circuit, klinkt het nog.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?