#6 De stemmen zijn geteld, de coalities staan in de steigers. De verkiezingen van 9 juni hebben winnaars en verliezers opgeleverd die elk hun eigen visie hebben op retail, voeding en e-commerce. Gondola polste naar hun standpunten en presenteert ze u hier, dag per dag. 

Welke retailstandpunten heeft Groen?

Groen is één van de grote verliezers van de verkiezingen. De partij verhuist van de federale regering naar de oppositiebanken op zowel Vlaams als federaal niveau. Even werd zelfs gedacht dat de partij de kiesdrempel niet zou halen, maar dat bleek niet het geval. Welke retailstandpunten heeft de partij?

1) Moet er een limiet komen op het aantal supermarkten in ons land? 

Nee, op dit moment vinden we een limiet op het aantal supermarkten niet noodzakelijk. Wat we wél belangrijk vinden, is dat supermarkten van verschillende formaten goed gespreid zijn, en passen binnen onze ruimtelijke ordening. Kleinere supermarkten op wandelafstand bijvoorbeeld is iets dat we willen stimuleren, hypermarkten, die enkel met de wagen bereikbaar zijn, zijn  minder goed voor milieu en klimaat. Vlakbij (nieuwe) woonwijken of kantoren is voldoende winkelaanbod nodig. 

2) Moeten de paritaire comités in de retail veranderd worden? 

Ja. Om een race to the bottom tegen te gaan, willen we waar nodig de paritaire comités evalueren en rationaliseren. In de kleinhandel bijvoorbeeld willen we naar twee paritaire comités gaan: één voor de échte kleine winkels, zoals de lokale bakker, en één voor de rest vb. supermarkten die afhangen van een multinational.

3) De prijzen in de supermarkt worden gemonitord door het Prijzenobservatorium van de FOD Economie. Moet de overheid er volgens jullie op toezien dat de prijzen niet te hoog of te laag worden? 

Enkel in heel uitzonderlijke gevallen kan de overheid tussenkomen. Dit gebeurt best volgens de procedure die nu al voorzien is in België, waarbij het mededingingscollege tijdelijke maatregelen kan nemen wanneer het Prijzenobservatorium problemen vaststelt in verband met prijzen of marges, een abnormale prijsevolutie of een structureel marktprobleem. Er zijn in België andere mogelijkheden om de koopkracht te beschermen, zoals de loonindexering of gerichte maatregelen naar specifieke doelgroepen. Daarnaast is het belangrijk dat lokale kleinschalige producenten en boeren eerlijke prijzen krijgen.

4) Zijn jullie een voorstander van statiegeld op blikjes en plastic flessen? 

Ja. We vragen de snelle invoering van een éénvormig systeem van statiegeld op alle drankverpakkingen in heel het land. We zijn voorstander van een eenvoudig terugbreng-systeem zoals in Nederland. Het digitaal systeem dat op vraag van Vlaams minister Demir nu onderzocht wordt, is ons insziens veel te complex en zal veel mensen die digitaal minder mee zijn, ook afschrikken. met ongewenste sociale effecten. Daarnaast zijn we voor een monitoring, mee opgezet door de overheid van de inspanningen inzake duurzaamheid en dierenwelzijn in de supermarkten. De "superlijst' van ngo Rikolto kan daarbij een inspiratie vormen. 

5) Op vlak van e-commerce loopt België nog achter op buurlanden. Vinden jullie dat er maatregelen moeten komen om die achterstand in te halen? 

We willen de online verkoop van producten verduurzamen. We stimuleren slimme logistieke modellen waarbij ondernemingen samenwerken doorheen de keten. De sector moet werken maken van minder en duurzamere verpakking en betere arbeidsomstandigheden. We sensibiliseren klanten rond de impact van onlineverkopen. We voeren een Europees verbod in op gratis retourzendingen. Federaal lanceerde minister Petra De Sutter samen met Comeos een app om milieuvriendelijk online bestellen aan te moedigen.

pvda

Benieuwd naar het vorige artikel uit onze serie? Lees dan snel het interview met PvdA

Klik hier
pvda

Vision 2024

Dit artikel komt uit onze Vision 2024. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier
Vision 2024