Plus Interview “Wie wil pionieren in duurzaamheid moet de kans van herbruikbare verpakkingen grijpen”

iStock
iStock
De niet-aflatende groei van e-commerce heeft de voorbije jaren geleid tot steeds grotere bergen verpakkingsafval, dat in de meeste gevallen heel snel aan zijn einde komt in een vuilnisbak – in het beste geval een bak voor gescheiden afval. Nochtans bestaat er ook een betere oplossing, die de bedrijven uit de sector nog maar weinig toepassen: herbruikbare verpakkingen. Over dat onderwerp hadden we een gesprek met twee deskundigen, Iria González Romero en Heleen Buldeo Rai.
Elke dag worden in België meer dan een miljoen pakjes geleverd en dat leidt bijna altijd tot evenveel kartonnen dozen of plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik, die de vuilnisbakken van de consumenten steeds meer doen uitpuilen. Om de milieu-impact van die tsunami aan pakjes te beperken, hebben beleidsmakers en bedrijven hun inspanningen (en hun communicatie) tot nu toe vooral gericht op de recycleerbaarheid van de verpakkingen, met gemengde resultaten op het vlak van duurzaamheid. Er bestaat echter nog een andere mogelijkheid: hergebruik. Een groeiend (maar nog altijd heel beperkt) aantal spelers in de e-commerce begint daar nu op heel kleine schaal mee te experimenteren. Maar is dat een wenselijke en haalbare oplossing? Of gaat het hier veeleer om een vals goed idee of zelfs een zoveelste voorbeeld van greenwashing? Tot voor kort was het vrijwel onmogelijk om die vraag geloofwaardig te beantwoorden. Maar daar is nu verandering in gekomen, dankzij het recente onderzoek dat Iria González Romero van de Universiteit van Vigo (Spanje) uitvoerde in het kader van haar doctoraatsthesis voor industrieel ingenieur, onder begeleiding van Heleen Buldeo Rai, assistent-professor aan de VUB.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?