- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De winkelleegstand is in 2020 relatief stabiel gebleven in vergelijking met 2019. Daarnaast blijken vooral binnensteden de zwaarste getroffen winkelgebieden te zijn. Zo toont een studie van onderzoeksbureau Locatus.
De winkelleegstand is volgens Locatus in 2020 wel toegenomen, maar de stijging was minder hard dan in 2019. Twee jaar geleden steeg de leegstand met 0,9% (van 10,3% aan het begin van het jaar naar 11,2% aan het eind van 2019). In 2020 lag dit cijfer iets lager: de leegstand steeg van 11,2% naar 11,8%, een toename van 0,6%. Maar hoe verklaar je deze stabiliteit in een nogal sombere context, waarin je juist zou kunnen verwachten dat veel handelaars hun pand zouden verlaten? “Het gedwongen thuiszitten is voor sommige branches ook juist positief geweest”, verklaart Gertjan Slob, directeur onderzoek bij Locatus. “Zo hebben de bouwmarkten ondanks een tijdelijke sluiting in de eerste drie kwartalen meer omzet gehaald dan in de vergelijkbare periode in 2019. Ook supermarkten, woonwinkels en tuincentra deden het in 2021 beter dan in dezelfde maanden een jaar ervoor.”
Vooral binnensteden, waar veel restaurants en kledingwinkels gelegen zijn die zwaar getroffen zijn door de crisis, zijn de winkelgebieden die de hardste klappen hebben geïncasseerd. “Terwijl locaties met veel woon- en doe-het-zelfwinkels en winkelcentra voor de dagelijkse boodschappen het juist goed gedaan hebben de afgelopen maanden”, vervolgt Gertjan Slob. “We zien dus dat winkelgebieden anders presteren dan pre-corona. Dit heeft gevolgen voor de toekomstperspectieven van winkelgebieden. Oude waarheden moeten hierbij aan de kant gezet worden.” Maar wat bepaalt het toekomstperspectief van winkelgebieden? Naast de drukte in de straat, de hoeveelheid leegstand en de samenstelling van het winkelgebied, zijn er nog andere factoren van belang, aldus Locatus. De belangrijkste zijn de afhankelijkheid van (internationaal) toerisme en werknemers, een beperkt gebruik van openbaar vervoer, de mate van sluitingen tijdens de lockdowns, het aantal coronagevallen, de prestatie pre-corona en een analyse van de potentiële economische recessie per sector.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?