- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Met een btw-besluit wil ons land de te lage btw-tarieven op buitenlandse webshops aanpakken. "Een eerste stap in de goede richting", reageert sectororganisatie Comeos.
Een buitenlandse handelaar die online verkoopt aan Belgische consumenten moet in principe ook de Belgische btw-tarieven aanrekenen, indien hij jaarlijks voor minstens 35.000 euro aan en in België verkoopt én hij het transport voor zijn rekening neemt. In de praktijk blijken echter veel van die handelaars de btw-wetgeving te omzeilen, door het transport naar België apart te laten afhandelen door een derde bedrijf.
“Op die manier zitten onze Belgische webshops natuurlijk in een ongunstige concurrentiepositie”, legt Dominique Michel, CEO van Comeos, uit. “Enerzijds kopen hun klanten gemakkelijker aan in het buitenland, waar ze (vaak dus onterecht) genieten van een lagere btw. En anderzijds is het voor onze Belgische webshops onbegonnen werk om zelf in het buitenland te verkopen.”
De Belgische consument die bijvoorbeeld een televisietoestel koopt bij een webshop die in Luxemburg is gevestigd, moet daar in principe 21% btw op betalen. Maar wanneer de webshop het vervoer van dat toestel laat afhandelen door een andere partij, zakt de btw naar 17%. “Op die manier ben je voor een toestel van 800 euro dus meteen al 32 euro goedkoper dan je Belgische concurrenten”, zegt Dominique Michel.
Onder impuls van België, heeft het Europese btw-comité nu beslist dat het geen rol speelt wie het transport van de goederen uitvoert. Of de webshop het zelf doet, of het uitbesteedt: vanaf nu gebeurt het altijd voor rekening van de leverancier. En moet de btw worden betaald in het land van levering. De Belgische fiscale administratie volgt nu de Europese aanbeveling, en publiceert vandaag een btw-beslissing die het transport van de goederen duidelijker definieert.
“Natuurlijk zijn we daar tevreden mee”, zegt Dominique Michel. “Het is op zijn minst een stap in de goede richting. Nu moeten we doorduwen. Door bijvoorbeeld die drempel van 35.000 euro af te schaffen, waardoor we zelfs geen buitenlandse controles meer nodig hebben. Als we dan ook nog eens onze btw-tarieven afstemmen op die van de buurlanden, helpen we het probleem zelfs helemaal de wereld uit.“
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?