Het Parijse fastfoodrestaurant (of fastgood zo u wil) boco heeft zijn tenten opgeslagen op de Brusselse Louizalaan. Je kunt er gerechten eten die bedacht werden door sterrenchefs. Alles wordt geserveerd in bokalen, om ter plaatse leeg te eten of mee naar huis te nemen. Het is allemaal snel en geraffineerd, en het chique cliënteel uit de wijk loopt er de deur plat.

Boco is voor alles een familiegeschiedenis. Bij de Ferniots houden ze immers van huize uit van lekker eten. De huidige generatie heeft ondertussen een stevige reputatie in de gastronomie. Vijf jaar geleden sloegen de gebroeders Ferniot de handen in elkaar om boco uit de grond te stampen. De waarden van dit kwaliteitsvolle ‘snelle-haprestaurant’ kunnen worden omschreven als vers, lekker, evenwichtig en betaalbaar. Simon, die studeerde aan de prestigieuze École Hôtelière van Lausanne, is de zaakvoerder. Zijn broer Vincent, culinair en gastronomisch journalist, neemt de vormgeving voor zijn rekening. Na gedurende 25 jaar voor de Franse televisie te hebben gewerkt is hij heel populair geworden en heeft hij vrienden gemaakt onder de vele Franse chefs. Die kameraden gingen meteen aan de slag om recepten uit te vinden voor de bokaaltjes. Voor boco hebben de broers zich dan ook omringd met een tiental sterrenchefs en toppatissiers, waarvan er verschillende schitteren in kookprogramma’s als “Top Chef”, “Master Chef” en “Plus grand patissier”. Goed voor heel wat gratis reclame dus.

Een boco-restaurant ziet eruit als een Parijse bistrot. Alles is er echter in zelfbediening. De bokaals staan netjes gerangschikt in koelrekken, zijn geklasseerd per type (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert…) en voorzien van het etiket van de maker. Pictogrammen geven aan welke bereidingen vegetarisch zijn en/of geen gluten bevatten.

Alle ingrediënten die in de bokalen terechtkomen zijn verse seizoensproducten die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Boco biedt zowel warme als koude gerechten, zoet en zout, licht, vullend, klassiek, origineel. De keuze is zeer ruim en combineert op doordachte wijze vaste waarden met seizoensgebonden schotels.

Parijs-Brussel

Sinds oktober is er ook een eerste boco buiten Frankrijk, meer bepaald in Brussel, die is gevestigd aan het eind van de Louizalaan. Het is er licht en functioneel. Naast sobere tafels vind je er comfortabele zithoeken met lage fauteuils om heerlijk in weg te zinken. “Die cosy corners zijn specifiek voor België”, legt manager Quentin Vandenbulcke uit. “Het cliënteel kan er op zijn gemak een hapje eten, de hele dag door.” Dat zou ook jongere klanten moeten verleiden om regelmatig over de vloer te komen. “Voor het ogenblik trekken we vooral een iets ouder, chic businesscliënteel aan.” Boco Brussel heeft nog andere argumenten om een divers cliënteel aan te trekken, zoals het dagelijkse ontbijt en de brunch op zondag.

De belofte van het restaurant, “een sterrenkeuken voor enkele euro’s”, wordt redelijk goed gerespecteerd. Je kunt al een dagmenu eten vanaf 10 euro (hoofdschotel en dessert), het expresmenu kost 15,50 euro (voorgerecht, hoofdschotel en dessert), voor een voorgerecht betaal je tussen de 6 en de 8 euro, voor een hoofdschotel tussen de 8 en de 10 euro en wie nog een dessertje wil betaalt nog eens tussen de 4,5 en de 5 euro bij. Niet echt goedkoop voor een ‘fastfoodrestaurant’, maar dit is natuurlijk een heel andere beleving, vooral omdat de recepten zeer gevarieerd zijn. Ze zijn dan ook bedacht door verschillende ‘uitvinders’.

De Belgische touch

De vestiging op de Louizalaan heeft heel wat typisch Belgische trekjes. Zo staat er in het midden bijvoorbeeld een grote toog, waar de klanten een soepje of een quiche in zelfbediening kunnen nemen. “We hebben ook de afdeling kruidenierswaren aan de kassa aangepast,” legt Quentin uit, “met bijvoorbeeld koekjes van Wittamer of Generous, en een chocoladespeculaas ontworpen door Maison Dandoy en Laurent Gerbaud…”

De belangrijkste Belgische touch wordt echter geleverd door het gerenommeerde duo Pierre Wijnants – Lionel Rigolet, en de al even bekende Paul Wittamer. De Belgische klanten kunnen dus bijvoorbeeld kiezen voor een ‘Witlofrolletje met ham’ door Wijnants en Rigolet, gevolgd door een paar stukken Orval-kaas met Luikse siroop en/of het beroemde ‘Licht Schwarzwalder gebak’ van Wittamer.

Boco heeft dus duidelijk genoeg troeven in huis om een plek te veroveren in de wereld van de ‘fast good food’, ook buiten Frankrijk. Het beste bewijs: in december opent de keten een vestiging in Genève, daarna volgt ook Luxemburg. “Het succes in Brussel heeft ons gesterkt in onze overtuiging dat we ook buiten Frankrijk iets kunnen betekenen,” zegt Vandenbulcke. “De verwachting is dan ook dat we hier waarschijnlijk binnen de twee jaar nog een tweede restaurant zullen openen.” De Brusselaars kunnen in elk geval nu al genieten van boco’s lekkernijen, en deze naar het voorbeeld van Parijs zelfs aan huis laten leveren door Deliveroo.

Lees dit artikel in het volgende Food's Magazine (#7). Nog geen abonnement? Klik dan hier.