Op donderdag 22 oktober kon je bij The Digital Society terecht voor een leerrijke avond over hoe je je als merk digitaal kan profileren. Gastsprekers Thibaut De Norre van The Cube, Bert Hendrickx van GfK en Luc Cuperus van Lensonline deden hun ervaringen uit de doeken. Als kers op de taart onthulde Karel Demeester van Coca-Cola hoe hij met zijn 'digital team' op een innoverende manier omspringt met digitale kanalen om klanten te binden.
The Cube
Volgens Thibaut De Norre, directeur van The Cube, schieten veel winkelpunten vandaag nog tekort op vlak van digitalisatie. Er zijn tal van mogelijkheden om een webshop en een fysieke winkel in elkaar te doen overvloeien. De opvallende trend dat steeds meer webshops fysieke verkooppunten openen, toont het belang van de winkelervaring van de klant aan. Nu je in slechts enkele klikken van overal ter wereld je aankopen thuis kan laten bezorgen, wordt service steeds belangrijker voor de consument. Het is dan ook niet verwonderlijk dat webshops als LensOnline en Cool Blue steeds vaker offline winkels beginnen te openen waar net deze service centraal staat.
GfK
Drie vierde van de aankopen via het internet zijn producten, weet Bert Hendrickx, Digital Market Intelligence bij GfK. Slechts één vierde van de aankopen via het internet zijn services, maar het bedrag dat hieraan gespendeerd wordt is ruim de helft van de aankopen op het internet. Producten worden voornamelijk via tablet of computer aangekocht en minder frequent via een smartphone, terwijl diensten daar juist wel populair zijn. In fysieke winkels doen klanten dan weer steeds vaker beroep op hun smartphones om raad te vragen aan hun omgeving, afbeeldingen op te slaan of prijzen te vergelijken.Toch blijven fysieke winkelpunten een belangrijke beleving voor de klant omdat ze er producten kunnen uitproberen. Ook Hendrickx vindt het dus niet verwonderlijk dat steeds meer webwinkels vandaag fysieke (connected) winkelpunten openen, waar hun digitale karakter tot uiting komt.
LensOnline
LensOnline heeft vandaag zo'n 215.000 klanten in Europa, waarvan 120.000 in België. Als webwinkel werkt het in België samen met zo'n 65 optiekzaken, die mee kunnen profiteren van de marketing strategie van het bedrijf. Tegelijkertijd leveren zij de service, zoals raad en oogtesten, die de webshop door zijn digitaal karakter niet kan leveren. De marketingstrategie van LensOnline speelt zich af op verschillende domeinen. Ze sturen niet alleen mailings uit, maar delen ook lenspotjes uit op straat met een promocode, werken samen met verenigingen, sponsoren ze sportevenementen en lanceren ze sociale media wedstrijden. Daarenboven heeft de online optiekzaak nu ook al drie eigen fysieke winkelpunten op locaties waar hij geen geschikte partners vond voor een samenwerking. Je kan er niet alleen terecht voor advies, maar er is ook een bar in de winkels en soms kan je er zelfs een streepje live muziek meepikken.
Coca-Cola
Karel Demeester, associated digital marketing director van Coca-Cola, vertelt op zijn beurt wat meer over de verschillende manieren waarop de frisdrankgigant digitale kanalen inzet om klanten te binden. De consument staat steeds centraal bij de digitale marketing campagnes van het bedrijf. Volgens Demeester is het dan ook erg belangrijk dat je de journey van de klant makkelijker, leuker, meer persoonlijk en belonend maakt. Dit begint met enkele kleine logische details, zoals er steevast voor zorgen dat je webshop uitgerust is met packshots, maar je kan daar volgens Demeester ook erg ver in gaan. Daarvoor heeft Coca-Cola een team samengesteld dat dag in dag uit op zoek gaat naar innoverende manieren om klanten te lokken en vast te houden. Hiervoor werkt de frisdrankproducent samen met verschillende andere bedrijven en scholen en heeft het bijvoorbeeld een samenwerking met cinemacomplex Kinepolis en met Vlerick Business School. Zo geeft Coca-Cola studenten de kans drie weken lang ondergedompeld te worden in het bedrijf en nieuwe, originele ideeën voor te stellen.