Afval is een opportuniteit, geen probleem, vindt men bij Ecover. De baseline Too Good To Waste vat de missie mooi samen. De schoonmaakpionier brengt de theorie in praktijk. Een nieuw afwasmiddel bestaat voor een kwart uit restafval van brouwerij AB Inbev. De aanpak inspireert de overheid en veel stakeholders, zo blijkt tijdens de Waste Hackathon, een initiatief van Ecover. Innovatieve denkers en doeners werken er samen aan innovaties in hergebruik van afvalstromen.

Open innovatie

Ecover moedigt andere organisaties aan om anders te kijken naar afval tijdens de Waste Hackathon op 19 december 2019 in Antwerpen. “We geloven in een circulaire toekomst waarin we niets meer weggooien en alle grondstoffen gebruiken om nieuwe producten mee te creëren,” onderlijnt Global Platforms Researcher Roel Bosschaerts. “Vandaag denken 65 experten uit ons internationaal netwerk samen met ons na over de valorisatie en het hergebruik van nevenstoffen uit de productie.” Ecover reikt daarbij de hand naar stakeholders zoals de Vlaamse speerpuntcluster voor duurzame chemie Catalisti en toonaangevende bedrijven waaronder AB Inbev.

Roel Bosschaerts, Global Platforms Researcher.

Coproduct

Door de handen in elkaar te slaan met ’s werelds grootste brouwerij wil Ecover organisaties, de maatschappij én consumenten inspireren om impactvolle verandering teweeg te brengen. De samenwerking biedt beide partners alvast een meerwaarde. De brouwer wil graanresten en restalcohol duurzaam inzetten. Het hergebruik van ethanol en brouwwater in afwasmiddel is een eerste stap. “We willen van alchohol een coproduct maken, niet langer een restproduct. Het partnership met Ecover past binnen de filosofie om restafval te upcyclen en positieve, duurzame verandering teweeg te brengen,” stelt Yleni De Neve, milieumanager voor AB Inbev Europa. Ecover zal de komende vijf tot tien jaar nog meer producten ontwikkelen die deels bestaan uit restafval en ook experimenteren met hergebruik van CO2-afval. “We zetten stappen vooruit richting duurzaamheid,” vervolgt Roel Bosschaerts. “Zo vervangen we tropische ingrediënten door lokale plantaardige gewassen en valoriseren we afval. Dit Too Good to Waste afwasmiddel is een mooi voorbeeld. We streven naar een toekomst waarin we niets weggooien en alle grondstoffen hergebruiken voor nieuwe producten.”

Weg met wegwerp

“Dit is precies de weg die we in de toekomst opgaan,” verklaart Roel Bosschaerts. “Was- en reinigingsmiddelen bevatten vroeger petrochemische ingrediënten. Wij innoveren al sinds de jaren ’80 met plantaardige ingrediënten. Het goede nieuws is dat de producten steeds duurzamer en efficiënter worden.” Ecover biedt zo alternatieven voor de vertrouwde wegwerpproducten. Denk bijvoorbeeld aan volledig recycleerbare verpakkingen die de berg plastic afval doen slinken.”

Waste Hackathon

Een 60-tal vertegenwoordigers van leveranciers, kenniscentra, eindgebruikers, overheidsinstellingen en sectororganisaties bogen zich over hergebruik van verschillende afvalstromen tijdens de Waste Hackathon in Antwerpen. Zo werden onder andere de mogelijkheden voor hergebruik van fruitschillen, appelkroosten, CO2, fructose, gassen van staalfabrieken en oliën onder de loep genomen. Het winnende idee kwam van Colruyt Group: de vliesjes die vrijkomen bij het branden van koffiebonen hergebruiken voor ondermeer bier, gezonde proteïneshakes en servies. 

Ecover

Wilt u meer weten?

Klik hier!
Ecover