- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
In 2018 kwam webwinkel Alibaba met grote beloftes naar Luik, maar vijf jaar later blijken die allesbehalve waargemaakt. Er komt vooral namaak naar ons land, terwijl de douane de stroom van pakjes uit China amper kan controleren. Dat blijkt uit een vernietigend rapport van China-expert Jonathan Holslag (VUB). “Chinese handelaars zijn heel bedreven in het ontwijken van controles.”
Het oogde heel mooi, toen webwinkel Alibaba in 2016 aankondigde dat het naar Luik zou komen, om producten uit te voeren naar en via ons land. In 2018 opende Cainao, de logistieke poot van Alibaba, een centrum op de luchthaven. Twee jaar later voegde Alibaba daar een groot warenhuis van 30.000 vierkante meter aan toe. Belgische politici waren van meet af aan in de wolken: de komst van Alibaba zou zorgen voor werkgelegenheid en tegelijkertijd zou er voor Belgische kmo’s een toegangspoort naar China ontstaan. Van al die beloftes is weinig of niets in huis gekomen, zegt China-expert en professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) in een vernietigend rapport waarin hij samen met medewerkers de impact van China op de Belgische economie poogt in te schatten. De 900 directe en 3.000 indirecte jobs die er naar verwachting zouden komen, bleven grotendeels uit. Er kwamen in realiteit 250 jobs.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?