SIAL Paris
#2 Naar jaarlijkse gewoonte verzamelt de voedingsindustrie zich om de twee jaar in Parijs voor de Sial-beurs. Dit jaar was het een extra feestelijke editie, want Sial blies 60 kaarsjes uit. De redactie van Gondola was er ook bij en maakte een selectie van de opvallendste en belangrijkste innovaties. Ontdek vandaag deel twee van ons artikel.
Hummus in een reep
Met grote nieuwsgierigheid gingen we op weg naar de winnaar van de ‘Grocery Products Award’. The Original Hummus Bar is een reep gemaakt door het Libanese familiebedrijf Grapeful op basis van traditionele Libanese ingrediënten zoals kikkererwten en tahin, twee essentiële ingrediënten voor hummus. “Ons verhaal begint met druivenmelasse, gemaakt van verse druiven”, Bahaa Kadamani, oprichter en CEO van Grapeful. De hummusreep is een combinatie van twee innovaties, zo wordt ons verteld. De eerste innovatie is het gebruik van kikkererwten, de tweede het gebruik van druivenmelasse als basis. “Al onze repen zijn gezoet met druivenmelasse. Het is een natuurlijke zoetstof die we al meer dan 100 jaar produceren. Het is een familiegeschiedenis die we met trots delen.”
In totaal bevat deze reep 5 ingrediënten zonder toegevoegde suiker: gemalen kikkererwten, druivenmelasse, geroosterde amandelen, sesampasta of tahin en oranjebloesemwater. Kikkererwten zijn rijk aan proteïnen, vezels en vitamine K en C, terwijl tahin rijk is aan gezonde vetten en antioxidanten, evenals vitamine B en E. Het bedrijf wil ook transparant zijn over de ingrediënten in zijn producten. Daarom staat het aantal ingrediënten op de voorkant van de reep. Het assortiment bestaat uit 11 verschillende smaken, waaronder pistache en karamel. “We beloven consumenten dat we enkel eerlijke en gezonde ingrediënten gebruiken, en we zijn de enige die het exacte aantal ingrediënten op de voorkant van onze producten vermelden.” De hummusreep is, samen met het hele assortiment repen, sinds oktober 2023 op de markt en is op internationaal niveau al verkrijgbaar in de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar zet Grapeful zijn eerste stappen in België en Zweden. Het bedrijf wil ook graag uitbreiden naar de Franse markt, zegt de CEO. In België is Grapeful al goed op weg. Er zijn al zo'n 15.000 eenheden verstuurd naar groothandelaar ORSA Group, waaronder alleen al 5.000 van The Original Hummus Bar.
Jackfruit, de vrucht van het moment
Overal bij Sial duiken er plantaardige en eiwitrijke producten op. In die categorie zetten we graag een product in de kijker dat even natuurlijk als origineel is: jackfruit. Het product van Adamjee Lukmanjee & Sons (ALS), dat ons meeneemt naar Sri Lanka, is een nieuw alternatief voor vlees. Wist je dat de vrucht van de jackfruitboom de textuur van vlees bijna perfect kan nabootsen? Het is ook de grootste eetbare vrucht die aan een fruitboom groeit. Deze veelzijdige vrucht kan in verschillende rijpheidsstadia worden geoogst en in verschillende bereidingen worden gebruikt. Wanneer de vrucht jong is en net begint te groeien, lijkt de draderige textuur op die van kip of varkensvlees, waardoor het een ideaal alternatief is. Naarmate hij rijper wordt, verandert hij in een knalgeel stuk fruit met zoete, lichtzure bollen die op zichzelf kunnen worden gegeten of kunnen worden toegevoegd aan salades en andere gerechten. Jackfruit, ook wel bekend als het 'fruit voor arme mensen’, is rijk aan calorieën, vezels, mineralen en vitaminen. Het bevat echter een kleine hoeveelheid proteïne, ongeveer 1 g per 100 g.
Minosh Dewapura, hoofd export bij ALS, vertelt ons over de productie en distributie van jackfruit. Hij legt uit dat ALS dit fruit oogst voordat het rijp is om het te verkopen als vleesalternatief, aangeboden onder het huismerk. “We verkopen onze ALS-producten in meer dan 65 landen. We verkopen jackfruit voornamelijk in Europa. Onze belangrijkste markt is Duitsland, maar we bieden onze producten ook aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk.” Bovendien biedt het telen en oogsten van jackfruit in Sri Lanka niet alleen economische opportuniteiten voor boeren, maar stimuleert het ook duurzame landbouwpraktijken. Dankzij zijn groeiende commerciële waarde stelt jackfruit kleine boeren in staat om hun inkomen te diversifiëren en traditionele landbouwkennis en -technieken te behouden, waardoor de continuïteit van cultureel erfgoed wordt gewaarborgd en de steun van de gemeenschap wordt aangemoedigd.
La Fabrique à Nuage
De volgende ontdekking van Sial brengt ons naar de hoek Innovatie en Start-ups, waar we de gezonde en leuke snack van het bedrijf La Fabrique à Nuage terugvinden. Het bedrijf heeft een suikerspin in de vorm van wolkjes ontwikkeld, die 100% suikervrij, glutenvrij, en veganistisch is en die geen conserveermiddelen bevat. Het bedrijf dat twee jaar geleden werd opgericht, heeft een team van 8 mensen in dienst in Dijon, de stad van de mosterd en binnenkort ook de stad van de suikerspin. “We innoveren met een natuurlijke suikervervanger, 'Sucra' genaamd, van vezels van peulvruchten”, zegt medeoprichter Florian Baud. “Het exacte recept is op dit moment nog geheim. Het voordeel van Sucra is dat het zoet van smaak is, maar glykemisch.”
De suikerspin in de vorm van wolkjes is verkrijgbaar in verschillende smaken, allemaal gemaakt van natuurlijke extracten: peer, citroen, abrikoos, kiwi, watermeloen, mango, passievrucht, hazelnoot, appel-kaneel en bosbes. De suikerspin kan direct geconsumeerd worden en elk zakje bevat 25 gram, het equivalent van een grote suikerspin. “Onze producten worden verdeeld in een aantal kruidenierswinkels en bioscopen in België, Luxemburg en Zwitserland. In België werken we samen met Urban Therapy, een zelfstandig bedrijf dat voedingsproducten verdeelt in 50 winkels over de hele wereld.” In Frankrijk zijn de producten verkrijgbaar in de supermarkten van Carrefour en Auchan. “Het is een product met internationale ambities. Maar helaas hebben we op dit moment niet de capaciteit om verder te gaan dan Frankrijk, ook al hebben we al telefoontjes uit de Verenigde Staten ontvangen.”
Ontdek de trends van Sial Parijs #1
Benieuwd naar de andere trends die Gondola gespot heeft tijdens Sial? Lees dan zeker ook ons eerste artikel!