iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Doordat ze geconfronteerd worden met kolossale energiefacturen en stijgende grondstofprijzen, moeten de bakkers manieren vinden om hun marges te behouden… anders lopen ze het risico hun deuren te moeten sluiten.
Wat enkele maanden geleden werd voorspeld, is ondertussen realiteit: de meeste bakkerijen kunnen hun gas- en elektriciteitsrekeningen nauwelijks nog betalen. Dat geldt ook voor de meeste andere bedrijven, zouden we kunnen zeggen, alleen moeten bakkerijen hun ovens, die veel energie verbruiken, altijd draaiende kunnen houden… Hoewel elke situatie verschilt naargelang de oppervlakte, de energiebron en natuurlijk de omvang van het bedrijf, hebben alle ketens hieronder sterk te lijden. Om even een idee te geven: een kleine bakkerij met 3 tot 4 bakkers betaalde vóór de energieprijsverhoging een maandelijkse rekening van ongeveer 1.500 euro, wat ondertussen kan oplopen tot 5.000 euro per maand. Daarnaast zijn er nog andere factoren die de bakkerijkosten rechtstreeks beïnvloeden: de stijging van de grondstofprijzen, de prijzen van verpakkingen en zelfs de indexering van de lonen.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?