- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Er komt dan toch geen dubbel overbruggingsrecht voor niet-essentiële winkels die op afspraak werken. Dat maakte federaal minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) gisteren bekend.
Verwarring alom bij niet-essentiële winkels. Bij de aankondiging van de verstrengde coronamaatregelen vorige week, liet minister van Zelfstandigen David Clarinval weten dat niet-essentiële winkels die enkel op afspraak of via click&collect werken in maart en april nog recht hebben op het dubbele overbruggingsrecht, het vervangingsinkomen voor zelfstandigen. Dubbel, omdat ze zo ook de vaste kosten van hun winkel kunnen opvangen. Die boodschap wordt nu bijgesteld. Zo liet de minister gisteren weten dat winkels die op afspraak werken als open worden beschouwd en dus enkel recht hebben op het enkele overbruggingsrecht. Al moeten ze daarvoor wel kunnen aantonen dat hun omzet minstens 40% lager ligt dan het normale niveau. Zelfstandigen die om praktische redenen niet op afspraak, maar enkel via leveringen kunnen werken, hebben daarentegen wel recht op het dubbele overbruggingsrecht.
De nieuwe aankondiging van minister Clarinval kan op veel kritiek rekenen. Mode Unie reageert diep verontwaardigd. "Niet alleen financieel, maar ook menselijk is dit de druppel. Financieel trekt de modesector dit niet meer en heel wat ondernemers zijn ook emotioneel compleet op en de wanhoop nabij. Door de nieuwe maatregel stevenen we af op een derde, nog slechter, seizoen dan de twee voorbije verkoopseizoenen", reageert Isolde Delanghe, directeur bij Mode Unie. "We verwachten dat de zelfstandige modedetailhandel de maand april met een omzetverlies van 60% af zal sluiten." En ook bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen reageert men ontzet. Volgens hen is deze stap terug "een mes in de rug" voor alle betrokken zelfstandigen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?