HAK
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
HAK
Consumenten moeten er gewoon aan worden dat niet alle groenten het hele jaar beschikbaar zijn, zegt Nicole Freid, CEO van de Nederlandse groenten- en peulvruchtenverwerker HAK. Door klimaatverandering worden oogsten volgens haar in de toekomst minder voorspelbaar en komt er schaarste van bepaalde producten.
Freid deed haar uitspraken bij de voorstelling van een studie over bonenconsumptie bij Nederlanders, nadat een nat voorjaar ervoor zorgde dat het bedrijf in problemen komt. Dat meldt persbureau ANP. Ze spreekt van een “heel moeilijk” seizoen voor Hak. De spinazieoogst is volgens haar slecht en ook die van rabarber en boerenkool viel tegen. Nu is het seizoen voor doperwten, wortelen en sperziebonen. “Je ziet dat het heel moeizaam gaat. Het is duwen en trekken met telers en andere partners om de oogst van het land te krijgen.” Het is moeilijk te voorspellen of er effectief lege schappen zullen zijn, maar de huidige veranderlijke omstandigheden maken het moeilijk om voldoende voorraden te hebben. “Wij halen de groenten van het land in het seizoen, dan wecken we ze en gaan ze in een voorraadkast en hebben we voldoende voorraad tot de volgende oogst. Het voordeel is dat je hierdoor het hele jaar lokale groenten kunt eten”, aldus Freid. “Je probeert een voorraad aan te leggen die niet te veel, maar ook niet te weinig is. (…) We moeten meer met de seizoenen mee bewegen.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?