De verkoop in de voedingsindustrie is met 2,6% gedaald ten opzichte van het 1e kwartaal van vorig jaar. Volgens Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, moet je ver teruggaan om zo'n catastrofale start van het jaar te vinden.

De omzet in de voedingsindustrie kwam in het eerste kwartaal van 2024 uit op bijna 20 miljard euro, een daling van 2,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt Fevia op basis van door Statbel gepubliceerde gegevens. Volgens de federatie is dit de grootste daling in een eerste kwartaal sinds 2009 (-4,1%). "Sinds het 2e kwartaal van 2022, met uitzondering van het 4e kwartaal van 2023, wordt de daling van de verkoop gedreven door de daling van de volumes, die niet wordt gecompenseerd door de stijging van de prijzen", voegt Fevia toe.

Fevia 18/06/2024

/

©

Fevia

Bijna alle lichten staan op rood

De Federatie van de Belgische Voedingsnijverheid zet haar analyse voort door de aandachtspunten meer in detail te bekijken, met één constante en één vaststelling: het is het rood dat overheerst. In het eerste kwartaal van 2024 daalde de export in volume met 5,4% ten opzichte van een jaar eerder, voor het eerst sinds 2013. "Deze volumedaling werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door een stijging van de exportprijzen", zegt Fevia. "De export in waarde daalde daarom in Q1 2024 (...) wat nog nooit eerder is gebeurd, in ieder geval niet sinds 2010, het jaar waarvan gegevens van de Nationale Bank beschikbaar zijn." De productie is ook op halve kracht sinds begin januari, met april de vierde maand op rij waarin de index van de industriële productie van voedingsmiddelen en dranken lager was dan een jaar eerder. Tot slot wijst de federatie ook op een hoog aantal faillissementen, terwijl het verlies van voltijdse banen in de sector het hoogst is sinds juni 2019. "Na vijf maanden in 2024 bedraagt het aantal geregistreerde faillissementen in de voedingsindustrie in België 52. Dit is iets lager dan in dezelfde periode van 2023 (56), maar nog steeds ruim boven het cijfer voor 2022 (41)." Het enige lichtpuntje dat Fevia in dit sombere (rode) beeld signaleert, is de mooie stijging van de investeringen in de sector, die in het eerste kwartaal 486 miljoen euro bedroegen, een sprong van 7,2% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.

"Producenten zijn nog niet uit de problemen"

"Onze voedingsindustrie is dankzij haar lokale wortels de ruggengraat van onze economie en onze samenleving: een rol die we willen behouden, maar die niet als vanzelfsprekend mag worden beschouwd", waarschuwt Fevia. "De cijfers liegen er niet om: voedselproducenten, waarvan 95% KMO's, zijn zwaar getroffen door crises die hun winstgevendheid en concurrentievermogen op de proef hebben gesteld... en ze zijn nog niet uit de problemen. Daarom roepen we onze toekomstige regeringen op om onze bedrijven te steunen en te werken aan een echt industrieel beleid dat het Belgische ecosysteem, de lokale verankering en het concurrentievermogen van onze sector versterkt".