#7 De stemmen zijn geteld, de coalities staan in de steigers. De verkiezingen van 9 juni hebben winnaars en verliezers opgeleverd die elk hun eigen visie hebben op retail, voeding en e-commerce. Gondola polste naar hun standpunten en presenteert ze u hier, dag per dag. Vandaag: Open VLD.

Welke retailstandpunten heeft Open VLD?

Alexander De Croo leidde als premier het land door de coronacrisis, maar kreeg daar met zijn partij bij de voorbije verkiezingen heel weinig appreciatie en stemmen voor. De partij zal zich moet herbronnen en kijken op welk niveau ze nog een rol zal kunnen spelen. Afhankelijk van de coalities op federaal en regionaal niveau kan ze toch nog iets in de pappen te brokken hebben. Welke retailstandpunten heeft de partij? U leest het hieronder.

1) Moet er een limiet komen op het aantal supermarkten in ons land? 

Wij zijn tegen maatregelen die concurrentie kunnen ondermijnen, waaronder de supermarktstop. Het is dankzij ons concurrentieel retaillandschap dat de laagste prijzen voor de beste kwaliteit kunnen gegarandeerd worden. Bovendien verhindert zo’n stop nieuwe spelers om in te spelen op nieuwe behoeftes die bestaande winkels niet vervullen. Dat betekent niet dat we de gezonde diversiteit van ons ondernemerslandschap niet in het oog moeten houden. Steeds meer internationale ketens hanteren bij ons een zeer agressieve prijsstrategie. We willen hun komst en de schaalvoordelen die ze met zich meebrengen omarmen, maar terzelfdertijd onze kleinere winkels de kans geven om relevant te blijven.  Daarom willen we retailers toestaan om hun winkel te openen wanneer ze dat willen, ook na 20u en op zondagen. We willen ook het franchisemodel omarmen om grote retailgroepen en lokale verankering van zelfstandige buurtsupermarkten samen te brengen. 

2) Moeten de paritaire comités in de retail veranderd worden? 

De politiek moet niet beslissen hoe het sociaal overleg zich exact organiseert. Wij zijn in het algemeen wel voorstander om het sociale overleg meer op bedrijfsniveau te organiseren. 

3) Het Prijzenobservatorium volgt vandaag de prijzen in supermarkten op. Moet de overheid er volgens jullie op toezien dat de prijzen niet te hoog of te laag worden? 

Wij passen voor overheidsinterventie omdat die concurrentie verstoort. Wat betreft de hoge voedselprijzen in onze supermarkten, moeten we kijken naar structurele oplossingen voor de loon- en energiekost. Dat is ook wat de regering-De Croo doet. Dankzij het beleid van de federale regering daalt de inflatie in België sneller dan in de rest van Europa, terwijl onze economie steeds sneller groeit. 

4) Zijn jullie een voorstander van statiegeld op blikjes en plastic flessen? 

We hebben in België een goed werkend systeem met de blauwe zak. Daardoor komen wij aan enorm hoge inzamel- en recyclagecijfers. Jammer genoeg blijft er wel nog altijd heel wat zwerfvuil liggen in onze omgeving. Daarbij is statiegeld een mogelijke stok achter de deur. Onze voorkeur gaat dan ook naar digitale systeem van statiegeld, waar pilootprojecten rond zijn geweest. Dat laat ons toe om die blauwe zak te behouden. Wie vandaag al goed sorteert met de blauwe zak, willen we niet straffen. 

5) Op vlak van e-commerce loopt België nog achter op buurlanden. Moeten er maatregelen komen om die achterstand in te halen? 

 Zeker wel. Een studie van het VBO geeft aan dat tussen 2012 en 2019 zo’n 0,3 procentpunt bbp-groei verloren ging door de gemiste economische activiteit in de e-commerce in vergelijking met onze buurlanden. Als we die achterstand willen inhalen dan moeten we onze bedrijven meer flexibiliteit gunnen om een competitieve e-commercestrategie uit te werken. Voor ons betekent dat de regulering rond nachtwerk liberaliseren in functie van nachtelijke logistiek die eigen is aan de e-commerce sector. Maatregelen zoals flexibelere procedures om nachtarbeid toe te staan, lagere toeslagen of een herdefiniëring van het startuur van nachtwerk. Daarenboven moeten we blijven investeren het opleiden van digitale profielen.

 

Groen

Benieuwd naar het vorige artikel uit onze serie? Lees dan snel het interview met Groen.

Klik hier
Groen

Vision 2024

Dit artikel komt uit onze Vision 2024. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier
Vision 2024