- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Het Deliveroo-proces is een zaak die veel stof doet opwaaien. Vorige week zijn de pleidooien begonnen, waarbij de bezorgdienst het opneemt tegen het arbeidsauditoraat en 27 fietskoeriers. Waar het om gaat? De arbeidscontracten. Zijn de koeriers echte zelfstandigen of staan ze op het punt werknemer te worden? Gondola maakt de balans op.
De Deliveroo-zaak, waarover de rechter op 8 december een uitspraak zal doen, is het resultaat van een twee jaar durend onderzoek van het arbeidsauditoraat bij zo'n 115 koeriers. Vandaag getuigen 27 van de 115 koeriers tegen het platform in de rechtbank. De belangrijkste vraag in dit proces is of een werknemer die voor een platform als Deliveroo werkt als een echte zelfstandige kan worden beschouwd. Volgens advocate Cerise Alix, die gespecialiseerd is in sociaal recht en niet bij de zaak betrokken is, gaat het om een complexe zaak. "Ik denk dat de situatie ingewikkeld is voor Deliveroo. Is het mogelijk om als zelfstandige te worden gezien wanneer je geen vrijheid hebt in de keuze van de klanten, in de vaststelling van de prijzen of in de dagindeling? De werknemer maakt zich vrij tijdens specifieke uren, maar het is vervolgens Deliveroo die, via het platform, een rit toewijst. Er is echt sprake van traceerbaarheid. Ik betwijfel of ze met zo'n werkwijze de status van zelfstandige kunnen claimen en kunnen aantonen.” Zou het feit dat Deliveroo zijn koeriers traceert tijdens hun werk een belemmering vormen voor de vrijheid die eigen is aan het statuut van zelfstandige? Is er sprake van controle?
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?