- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Door de coronamaatregelen hebben elektronische betalingen in 2020 een duw in de rug gekregen, zowel als het gaat over betalingen met bankkaarten, contactloos betalen als betalen met een smartphone. Een studie door de grootste betaalspelers in België maakt duidelijk dat de tendens zich dit jaar verder zet: alle leeftijdsgroepen gebruiken minder cash, terwijl de boom van contactloos betalen zich doorzet.
Cashbetalingen verloren al sinds enige tijd veel van hun populariteit, maar het is duidelijk dat de coronacrisis die evolutie nog versterkt heeft. Bij Delhaize bijvoorbeeld gebeurde slechts 10% van de betalingen met cash, terwijl dat cijfer voor de pandemie nog gemiddeld op 20% lag. In de winkels van Carrefour lag het percentage cashbetalingen op 12 à 13% in de Hypermarkt-formules en op 18 à 19% in de winkels van Carrefour Market. Zal het gemak van online betalingen Belgen er toe aanzetten om niet langer biljetten en munten op zak te hebben? Een recente barometer van digitale betalingen toont in elk geval dat het gebruik van cash verder afbrokkelt. De barometer kwam er in opdracht van de grote spelers van de sector, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa, Worldline en Febelfin, de federatie van de financiële sector, en werd uitgevoerd in samenwerking met de VUB. Tussen maart 2020 en maart 2021 werd een representatief staal van respectievelijk 1.176 en 1.181 Belgen online en per telefoon ondervraagd over hun gewoontes en voorkeuren op vlak van betalingen. Volgens deze enquête verkiest nog slechts 13% van de Belgen te betalen met baar geld. De studie laat ook zien dat de populariteit van contant geld bij alle leeftijdsgroepen afneemt, maar vooral taant bij de jongsten en de alleroudsten. Op die manier heeft 6% van de Belgen nooit cash geld op zak en 42% heeft nooit meer dan 20 euro op zak. Gemiddeld hadden Belgen 55,60 euro op zak in 2021, tegenover 61,20 euro voor de coronacrisis. Verrassend is dat de leeftijdsgroep die het minst gehecht is aan contant geld volgens de enquête die van 65-74 jaar is.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?