Onder druk van de inflatie zijn ook de prijzen van maaltijdboxen toegenomen. Over de afgelopen twee jaar stegen de populairste boxen gemiddeld met 6%. Dat blijkt uit onderzoek van Foodboxen.nl.

De gemiddelde prijs voor een maaltijdbox bedraagt nu 41,98 euro voor 3 maaltijden voor 2 personen, blijkt uit onderzoek van Foodboxen.nl. In 2020 was dit nog 39,57 euro. Daarmee zijn maaltijdboxen gemiddeld zo'n 6% duurder dan 2 jaar geleden. De meeste spelers zaten rond dat percentage. Zo steeg de prijs van HelloFresh met 5%, Marley Spoon met 7,1%, Ekomenu met 6,2% en De Krat met 7,5%. Al waren er enkele bij die sterk afweken van het gemiddelde: Veganbox (+13,9%), Familiebox (+1,2%) en Versh (+1,6%). Foodboxen.nl preciseert dat in haar vergelijking rekening wordt gehouden met de levering, maar niet met eventuele promotieaanbiedingen, die in de sector vrij vaak voorkomen, vooral voor de eerste bestelling.

©

Foodboxen.nl

Deze prijsstijging heeft de consumenten van maaltijdboxen echter niet ontmoedigd. In 2020 explodeerde de verkoop in België ten opzichte van het jaar daarvoor (+111%). In 2021 groeiden ze nog eens met 26,6%. Ook HelloFresh merkte de interesse van klanten op, want de omzet van het bedrijf steeg in het derde kwartaal van vorig jaar met maar liefst 45% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Bovendien stegen ook het aantal klanten en orders aanzienlijk. Volgens een recent rapport van betaalspecialist Cake waren de maaltijdboxen zelfs zo’n succes dat ze een belangrijk deel uitmaakten van de jaarlijkse omzet van supermarkten. 

Lagere prijsstijging dan in de supermarkt

Volgens Foodboxen.nl was de prijsstijging van de maaltijdboxen iets lager dan de prijsstijging van producten in Nederlandse supermarkten (-7%). In België is het winkelmandje in 2021 2,19% duurder geworden, zo blijkt uit een recente studie van Test-Aankoop. Vooral verse producten, kruidenierswaren en zuivelproducten kenden een forse groei. In 2020 waren de voedselprijzen ook al gestegen, zo meldt Statbel: verse groenten (+3%), vlees (+1,9%), vis en zeevruchten (+6,8%), enzovoort.

Hoe zit het met 2022?

En ook voor 2022 ziet het er niet goed uit. Zowel Test-Aankoop als Comeos hebben al prijsverhogingen aangekondigd die waarschijnlijk hoger zullen zijn dan vorig jaar. Ook de laatste inflatiecijfers die door Statbel zijn gepubliceerd, wijzen in die richting. In februari is de inflatie gestegen tot 8,04%, tegenover 7,59% in januari, het hoogste niveau sinds maart 1983. De voedselinflatie (inclusief alcoholische dranken) is deze maand gestegen tot 3,84%, tegenover 2,26% vorige maand. En het conflict in Oekraïne zal daar niet aan helpen...