- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Vice-eersteminister en minister van Telecommunicatie en Post, Petra De Sutter wil een einde maken aan de wantoestanden die zich de voorbije maanden bij de pakjesbedrijven hebben voorgedaan. Daarom wil ze bezorgbedrijven verplichten om meer werknemers in loondienst te nemen.
De afgelopen maanden was er veel commotie over de wantoestanden die plaatsvonden bij bezorgbedrijven als PostNL. Daarbij ging het onder meer om inbreuken op zwartwerk, deeltijds werk of uitbuiting. Om een einde te maken aan die misstanden wil minister Petra De Sutter de postwet aanpassen en bezorgbedrijven dwingen om meer gebruiken te maken van personeel in loondienst. Volgens een recente versie van het wetsontwerp dat De Standaard kon inkijken, zullen bezorgbedrijven die jaarlijks meer dan 6,5 miljoen euro omzet boeken of die meer dan 1,1 miljoen leveringen doen, vanaf 2023 een vijfde van hun pakjes in België moeten laten bezorgen door loontrekkenden of uitzendkrachten. Dat percentage wordt in de jaren die volgen opgetrokken. Zo moet tegen 2024 50% van het personeel in loondienst zijn en in 2025 zelfs 80%. Een uitzondering komt er tijdens piekperiodes zoals de feestdagen, dan mogen de bezorgbedrijven voor een vijfde van de pakketten samenwerken met onderaannemers. Als dit voorstel erdoor komt - voorlopig is het nog niet finaal en moet het nog worden voorgelegd aan de ministerraad- betekent dit dat de kosten van pakjesbedrijven als DPD of PostNL tegen 2025 zullen stijgen met 7%.
De laatste jaren is e-commerce enorm populair geworden. In 2020 steeg het volume van pakketten en expresbestellingen in België met 44,5%. Helaas ging die snelle groei ook gepaard met wantoestanden in bedrijven die de last mile delivery uitbesteden. De afgelopen maanden kwamen verschillende pakjesbezorgers in het vizier van de sociale inspectie. Begin december werden bij een inval bij GLS een veertigtal overtredingen vastgesteld, met name in verband met deeltijdwerk of zwartwerk. Een week eerder werden soortgelijke gevallen van sociale fraude in de depots van PostNL aangetroffen. Volgens een onderzoeksjournalist van Het Laatste Nieuws en VTM maakten onderaannemers zelfs gebruik van kinderen van 13 en 14 jaar. Deze praktijken zijn niet alleen strafbaar, maar zorgen ook voor een oneerlijke concurrentie tegenover bpost, dat hoofdzakelijk met vaste werknemers werkt en dus hogere loonkosten heeft.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?