- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Vanaf vandaag gelden er nieuwe Europese btw-regels voor aankopen bij webshops buiten de Europese Unie en die aanpassingen zijn niet zo gunstig voor de portemonnee. De btw-vrijstelling voor online aankopen tot 22 euro vervalt namelijk.
Tot gisteren moesten klanten geen btw betalen bij online bestellingen onder 22 euro. Binnen de Europese Unie was die btw wel al verplicht, maar voor webshops buiten de Europese Unie gold de regel niet, tot vandaag. Alle aankopen die de Europese Unie worden ingevoerd zullen aan btw onderworpen zijn, ongeacht het bedrag. Zo komt er een eerlijkere concurrentie tot stand tussen Europese en niet-Europese webshops. De nieuwe btw-regeling gaat vandaag van kracht. Dat betekent dat er ook btw zal worden aangerekend op de goederen die weken geleden waren besteld, maar pas vandaag de Europese Unie betreden. Naast de verplichte btw worden er nog andere kosten in rekening gebracht die van land tot land variëren. Denk maar aan verzendingskosten, invoerrechten en kosten van douaneformaliteiten.
Het is opletten geblazen voor klanten van niet-geregistreerde webshops, want daar zit de btw nog niet verrekend in de betaling. De leverancier die het pakje thuis bezorgt, zal de btw-kosten bij de levering afrekenen. Maar de koerierdienst doet dat niet voor niets natuurlijk: voor de dienstverlening moet de klant nog eens extra bijbetalen aan de koerier zelf, de zogenaamde inklaringskosten. Hoe kan je achterhalen of een webshop al dan niet geregistreerd is? Niet. Enkel bij het betalen van de aankoop kan de klant bekijken welke kosten de verkoper aanrekent. Daaruit kan de consument afleiden of de btw mee in rekening wordt gebracht. Is dat het geval, dan worden er geen extra kosten aangerekend door de koerierdienst en is de webshop hoogstwaarschijnlijk geregistreerd. Maar zit de btw niet in de prijs verrekend, dan moet de klant het bedrag betalen bij de levering en maakt de verkoper geen deel uit van het één-loketsysteem of One Stop Shop (OSS). Dat systeem vervangt het reeds bestaande Mini-One Stop Shop en geeft ondernemingen onder meer de mogelijkheid om de verschuldigde btw aan andere landen in de Europese Unie, voor leveringen aan consumenten, aan te geven via het systeem. De onderneming zelf heeft dan geen btw-registratie in andere landen binnen de Europese Unie nodig, het één-loketsysteem zorgt ervoor dat het bij de juiste personen terechtkomt.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?